Fri fragt ved køb over 350 DKK LÆS MEREGuide til olivenolie - alt hvad du bør vide:

Olivenoliens historie er opstået langt før vor tidsregning. Der er fundet store, stærke og solide oliventræer, som er mellem 2.000 og 2.500 år gamle - og som stadig bærer oliven! Olivenolie bliver udvundet fra frugten på oliventræet og stammer fra Middelhavslandene.

Vores koldpresset ekstra jomfruolivenolie er fremstillet udelukkende fra økologiske oliven, der er dyrket i Atlasbjergene i det nordlige Marokko. Fra vinden der blæser i oliventræerne, til det rene regnvand; hver flaske har fået de bedste olivenolie dråber - nyd en naturlig delikatesse.


Hvad er olivenolie?

Olivenolie er en populær olie, som har et hav af anvendelsesmuligheder. Olien bliver udvundet fra frugten på oliventræet og stammer fra Middelhavslandene. Jomfruolivenolie bliver fremstillet ved at presse olien ud af friske oliven på mekaniske måder. Mekanisk betyder, at der ikke må bruges kemikalier, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler eller lignende til at udvinde olien fra olivenfrugterne. Olien må maksimalt blive 27 grader varm under denne type af presning, for ellers bliver smagen påvirket negativt. Metoden kaldes derfor også for "koldpresset", fordi temperaturen ikke må blive høj.

Hvordan laver man olivenolie?

At producere olivenolie er nemt. At producere ekstra jomfruolivenolie, som smager godt, er alt andet end nemt og kræver høj faglig knowhow. Alt dette i håb om at kunne fremstille den fineste ekstra jomfruolivenolie som samtidig bibeholder sine sundhedsegenskaber.

Processen fra oliventræet til den endelige forsendelse af olivenolien foregår med allerhøjeste omhyggelighed og blik for detaljer. Høstning af oliven skal altid foregå på det mest optimale tidspunkt, hvilket er når modningen er helt som den skal være. Det er når olivenfrugterne er grønne, og inden de modner til at være brune. Det er vigtigt, at oliven pressen hurtigt efter plukning, da iltningen begynder, og smagen af olien ændres. Lader man olivenfrugterne hænge og modne i flere timer/dage, bliver de helt sorte og overmodne. Høstmetoden og den efterfølgende pressebehandling og opbevaring har afgørende betydning for oliens kvalitet og holdbarhed, med respekt for naturen.

Hvis en producent tilvælger kvalitet, er det samtidigt et bevidst fravalg af kvantitet. Der bruges nemlig ca. 17 kg. grønne olivenfrugter for at fremstille 1 liter høj kvalitet ekstra jomfruolivenolie. Til sammenligning går der ca. 4 kg. sorte overmodne olivenfrugter for at fremstille 1 liter almindelig olivenolie.


Hvad er forskellen på jomfru og ekstra jomfruolivenolie?

Mange har før stået i supermarkedet og grebet efter den første flaske hvor der står ‘ekstra jomfruolivenolie’ på. Derefter kiggede de på prisen, og tænkte “lad mig hellere sætte den tilbage på plads.” Og så blev flasken hvor der blot stod “olivenolie” på løftet op. Mange ved egentligt ikke, hvad forskellen er på olivenolie, jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie.

Kort sagt hænger kvalitet, smag og pris sammen. Jomfruolivenolie og ekstra jomfruolivenolie er de to olivenolier af bedste kvalitet. Du kender dem måske også som henholdsvis ‘virgin’ og ‘extra virgin.’ Der findes også olivenolie, som er af væsentlig lavere kvalitet. Raffineret olie og olivenolie af presserester er ikke taget i betragtning herunder. 

Ekstra jomfruolivenolie

Ekstra jomfruolivenolie er den bedste olivenolie, du kan købe. Denne olie adskiller sig fra jomfruolivenolie ved at være fremstillet efter højere kvalitetsparametre. Ekstra jomfruolivenolie må ikke indeholde fejl i smagen, der for eksempel kan opstå, hvis de friske oliven ligger lidt for længe, før de bliver presset. Desuden skal syreindholdet være i ekstra jomfruolivenolie være lavt, højst 0,8 %.

Lidt om vores Natures Blends ekstra jomfruolivenolie: Som en vaskeægte ekstra jomfruolivenolie af god kvalitet, har vores et syreindhold på maksimum 0,2%. Desuden er den også af tidlig høst, da der kun går 20 minutter fra plukning til presning. Vores olivenolie er høstet i slut september, start oktober – hvilket er når modningen er helt som den skal være.

Olivenolien er koldpresset, og der er ingen brug af opvarmning, tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, som røver olivenolien for dens naturlige næringsstoffer. På denne måde bevares oliens friskhed og sunde egenskaber.

Olivenolien har en duft af friskslået græs, en smuk mørk gylden grøn farve, og et unikt bid med den rette bitterhed. Den gode dyrkningsjord og klimaet i Atlasbjergene giver vores olivenolie en umiskendelig smag og aroma. Vores olivenolie er skabt nænsomt som en ekstra jomfruolivenolie, hvor kun de bedste dråber er kommet med i flasken.

Jomfruolivenolie

Jomfru olivenolie er den næstbedste olivenolie på markedet. Jomfru olivenolie må have en fejlmargin på max 20%, som kan komme fra frost eller at de oliven der presses, har ligget på jorden. Det kan også skyldes at olivenfrugterne har været udsat for uhensigtsmæssige klimaforhold, er blevet trykket eller mast under transporten eller har haft en for høj temperatur under presning eller er opbevaret forkert efter presning.

Olivenolie

Almindelig olivenolie er af væsentlig lavere kvalitet. Almindelig olivenolie må have en fejlmargin på 20-25%. Det er en blanding af primært raffineret olivenolie en mindre andel jomfru olivenolie. Kvaliteten er ikke så god og ren som jomfruolivenolie.


Er olivenolie sundt?

Det er den i hvert fald. Udover de mange anvendelsesmuligheder og en god smag, benytter mange olivenolie (særlig en ekstra jomfruolivenolie) på grund af dens gode og sunde egenskaber.

Den vegetabilske olie indeholder nemlig sundt fedt i form af umættede fedtsyrer og et lavt indhold af mættet fedt. Olivenolie indeholder også et højt antal af polyfenoler, som er naturlige antioxidanter. Alt dette bidrager til et godt helbred og sundt velvære.


Hvad kan man bruge olivenolie til?

Natures Blends ekstra jomfruolivenolie har en mild og fin smag som gør, at den egner sig særdeles godt til det hele. Olivenolien er super lækker til madlavning, fra stegning til bagning, tapas, til ovnbagt eller grillet fisk. Den går også hånd i hånd med citroner og hvidløg, og fisk bliver ofte konserveret i olien.

Den er især ideel som selvstændig dressing på salater eller som dyppelse til et stykke lækkert brød. Dens unikke smag er mild og fin, og olien i flasken er af tidlig høst, hvilket giver en mere aromatisk smag. Dog egner olivenolie sig ikke til kager og søde sager.


Opbevaring af olivenolie

Olivenolie er et must-have i køkkenet. For at bevare en god smag og konsistens skal din opbevaring af olivenolie være korrekt. Det anbefales først og fremmest, at du køber en olivenolie i mørk emballage, ligesom vores. Olivenolie opbevares bedst beskyttet mod sol, mørkt og kælderkoldt - altså ved milde temperaturer mellem 12-16 grader - og helst langt fra stærkt lugtende madvarer. Husk altid at sætte låg på efter brug, da olivenolie kan blive harsk, hvis den ilter.


Køb din olivenolie her på NaturesBlends.dk

Vores koldpresset ekstra jomfruolivenolie er fremstillet udelukkende fra økologiske oliven ved mekaniske procedurer, der er dyrket i Atlasbjergene i det nordlige Marokko. Det er den reneste form af olien. Find den her.

Når du bestiller får du din varer leveret indenfor kun 2-5 hverdage. Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte Natures Blends kundeservice. Vi kan kontaktes via kontaktformularen, chatten eller mail. Du kan forvente at få svar på din henvendelse i løbet af 24 timer i hverdagene.

Følg os på Instagram @NaturesBlends.dk